Стойности на IQ

Хората, които имат стойност на IQ по-голяма от 140 притежават отлични предпоставки за развиване на творческа дейност и определят посоката на знанието. Тези, които притежават стойности на IQ между 130 и 140 съставляват по-малко от 3% от населението. Това е изключително висока интелигентност.

Стойност на IQ над 140

Хората, които имат стойност на IQ по-голяма от 140 притежават отлични предпоставки за творческа дейност и служат като ориентир за останалите. Те са големите имена на своето време - създават теории и изобретения. В света тези хора са приблизително 0,2%. От известните личности, такива стойности притежават Бил Гейтс и Стефан Хоукинг.

 

Стойност на IQ от 130 до 140

Стойности на IQ между 130 и 140 имат по-малко от 3% от населението. Това е изключително висок коефициент на интелигентност. Тези хора са добри ръководители или специалисти в дадена област, а също добри учени и изследователи. Губернаторът на Калифорния и бивш актьор Арнолд Шварценегер и актрисата Никол Кидман имат коефициент на интелигентност с тези стойности.

 

Стойност на IQ от 121 до 130

Стойности между 121 и 130 се считат за високо над средната интелигентност. Тези хора лесно завършват университет, а в ръководните или творческите среди могат да достигнат високи резултати. Тази група представлява 6% от населението.

 

Стойност на IQ от 111 до 120

Тове е над средната интелигентност. Завършването на университет няма да бъде проблем за тези хора. Ако работят достатъчно, могат да имат много добра реализация на пазара на труда. В света такива хора са близо 12%.  

 

Стойност на IQ от 101 до 110

Измерена стойност на IQ между 101 и 110 се счита за средно висока интелигентност. Човек с такива стойности ще завърши университет с известни трудности, но с усърдие и последователност, може да постигне изключително добри резултати в работата. Тази група представлява 25%.

 

Стойност на IQ от 91 до 100

Измерени стойности на IQ между 91 и 100 се считат за средна интелигентност. Такава  притежават около 25% от населението. Хората с такива стойности преминават зрелостен изпит без проблеми и работят по скоро в средно ниво на управление.

 

Стойност на IQ от 81 до 90

Хората със стойности на IQ между 81 и 90 успяват да завършат основно училище и се реализират добре в професии изискващи ръчен труд. Това е малко под средната интелигентност. В света тези хора представляват 10%.

 

Стойност на IQ от 71 до 80

Това е по-ниско ниво на умствена изостаналост. Хората с такива стойности трудно се справят с началното училище, но завършват помощни училища без почти никакви проблеми. Те съставляват до една десета част от населението.

 

Стойност на IQ oт 51 до 70

Хората със стойности на IQ между 51 и 70 се справят в помощно училище, ако някой отдели достатъчно време и подкрепа за тях. Те са в състояние да се грижат за себе си и да се справят с ежедневните задължения. Касае се за лека умствена изостаналост (дебилизъм). Почти 7% от населението имат такъв коефициент.

 

Стойност на IQ от 21 до 50

Това е средна умствена изостаналост (слабоумие). Хората с такива стойности са неуки, но са в състояние да се грижат за себе си и като цяло са самостоятелни. В света се срещат 2% от тях.

 

Стойност на IQ до 20

Обозначава тежка умствена изостанналост. Такъв човек е неук и неработоспособен. Често зависи от помощта на другите, не е в състояние да се грижи сам за за себе си, обикновено живее в свой собствен свят и възприятие. Среща се при 0,2% от населението.

 

А колко имате Вие? Научете своя IQ онлайн точно сега.

IQ тест

Вродена интелигентностПроверете нивото на вашата вродена интелигентност, чрез уникалния...

Математическа интелигентностТестването на този вид интелигентност е насочено по-специално към...